21. Paul Bocuse
Paul Bocuse, - francuski szef kuchni, zaliczany jest do pionierów nowej kuchni francuskiej (nouvelle
cuisine), bardziej dietetycznej niż tradycyjna kuchnia francuska
(cuisine classique), podkreślając znaczenie używania wyłącznie świeżych
produktów. W 1975 na obiedzie prezydenckim w Pałacu Elizejskim podano
jedno z najsłynniejszych dań Bocuse'a - zupę z trufli
(soupe aux truffes). Danie to stało się potem wizytówką restauracji
Soupe V.G.E. w pobliżu Lyonu (inicjały V.G.E. odnosiły się do prezydenta
Valery'ego Giscarda d'Estaing). Jednak najbardziej znaną restauracją Bocuse'a pozostaje od wielu lat l'Auberge du Pont de Collonges, wyróżniona trzema gwiazdkami w przewodniku Michelina. Sieć restauracji tematycznych Bocuse'a, działająca w Lyonie oferuje różne odmiany kuchni francuskiej.
Gratulacje ! ;)
OdpowiedzUsuń